Rozpoznawanie zapachów jest najstarszą formą komunikowania się żywych organizmów. Ośrodek mózgowy odpowiedzialny za rozpoznawanie zapachów leży w płacie skroniowym i należy do najstarszych filogenetycznie części mózgu. 
Narząd zmysłu powonienia znajduje się w błonie śluzowej przewodów nosowych, jako skupisko komórek węchowych. Pobudzone, przesyłają impuls w głąb mózgu, który dociera tam szybciej i bardziej bezpośrednio, niż impulsy nerwowe z innych narządów zmysłu. Organizm może reagować na zapachy bez udziału świadomości. Warto by ten zmysł działał prawidłowo. Powonienie dostarcza dziecku informacji o otaczającym go świecie. Odgrywa ważną rolę w normalizacji wrażeń sensorycznych.

Więcej ciekawostek o węchu i jego roli w rozwoju dziecka znajdziecie w publikacji http://www.dzieckokreatywne.pl/2018/09/13/swiat-zapachow-wazny-jest-dla-doroslych-i-jeszcze-wazniejszy-dla-dzieci/

Przykłady zabaw stymulujących zmysł powonienia należy dobrać do wieku dziecka i stopnia jego wrażliwości na bodźce zapachowe. Zabawy w doświadczanie różnych zapachów powinny być dla dziecka komfortowe, ciekawe i zachęcające do dalszych eksperymentów w tym zakresie.

  1. Kontakt z zapachami świata przyrody roślin i zwierząt
  2. Kontakt z zapachami domowymi: zapach łazienkowy, kuchenny
  3. Zwiedzanie ogródka, sadu, ogrodu botanicznego, lasu, parku pod kątem zapachów
  4. Wąchanie różnych produktów: przypraw, owoców, warzyw, owoców morza, gotowych dań
  5. Zabawy z kawą: przesypywanie, wkładanie rąk do kawy ziarnistej, zmielonej, wyszukiwanie drobnych przedmiotów w kawie
  6. Przesypywanie do różnych pojemników przypraw: ziele angielskie, liść laurowy, suszoną miętę, suszoną szałwie, herbatę
  7. Wąchanie olejków lub owoców i wskazywanie ich na ilustracji
  8. Wąchanie olejków lub owoców i zgadywanie jaki to owoc
  9. Siekanie szczypiorku, natki pietruszki lub asystowanie przy tym
  10. Zabawy trocinami lub peletem
  11. Ścieranie na tarce warzyw, owoców, sera lub asystowanie przy tej pracy
  12. Przeciskanie czosnku przez praskę
  13. Uprawa mini ogródka ze świeżymi ziołami typu bazylia, tymianek, mięta, melisa, rozmaryn, oregano, majeranek, lawenda
  14. Wykonanie woreczków zapachowych z suszu lawendy, mięty, rozmarynu
  15. Tworzenie zielnika
  16. Zbieranie płatów róży i innych kwiatków
  17. Wbijanie goździków w owoce cytrusowe
  18. Rysowanie kredkami zapachowymi
  19. Układanie listy zapachów według własnych upodobań od ulubionego do najmniej ulubionego
  20. Segregowanie zapachów ze względu na ich pochodzenie
  21. Łączenie zapachów w pary
  22. Zgadywanie sekwencji trzech zapachów
  23. Zgadywanka: „Co jem” z zamkniętymi oczami i nosem, a następnie z otwartym nosem
  24. Rozpoznawanie zapachów kosmetyków mamy i taty
  25. Wyrabianie ciasta z olejkami zapachowymi lub przyprawami korzennymi

Źródło:

  • Jean Ayres, Dziecko, a integracja sensoryczna, Gdańsk 2015
  • Integracja Sensoryczna, kwartalnik PSTIS, nr 3, 2018
  • Maria Borkowska, Kinga Wagh, Integracja sensoryczna na co dzień, Warszawa 2010
  • Maria Żebrowska, Psychologia rozwojowa dzieci i młodzieży, Warszawa 1986
  • Adam Bochenek , Michał Reicher, Anatomia człowieka t. IV, Warszawa, 2010

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przejdź do paska narzędzi