Rozpoznawanie zapachów jest najstarszą formą komunikowania się żywych organizmów. Ośrodek mózgowy odpowiedzialny za rozpoznawanie zapachów leży w płacie skroniowym i należy do najstarszych filogenetycznie części mózgu.
Narząd zmysłu powonienia znajduje się w błonie śluzowej przewodów nosowych, jako skupisko komórek węchowych. Pobudzone, przesyłają impuls w głąb mózgu, który dociera tam szybciej i bardziej bezpośrednio, niż impulsy nerwowe z innych narządów zmysłu. Organizm może reagować na zapachy bez udziału świadomości. Warto by ten zmysł działał prawidłowo. Powonienie dostarcza dziecku informacji o otaczającym go świecie. Odgrywa ważną rolę w normalizacji wrażeń sensorycznych.
Więcej ciekawostek o węchu i jego roli w rozwoju dziecka znajdziecie w publikacji http://www.dzieckokreatywne.pl/2018/09/13/swiat-zapachow-wazny-jest-dla-doroslych-i-jeszcze-wazniejszy-dla-dzieci/
Przykłady zabaw stymulujących zmysł powonienia należy dobrać do wieku dziecka i stopnia jego wrażliwości na bodźce zapachowe. Zabawy w doświadczanie różnych zapachów powinny być dla dziecka komfortowe, ciekawe i zachęcające do dalszych eksperymentów w tym zakresie.
- Kontakt z zapachami świata przyrody roślin i zwierząt
- Kontakt z zapachami domowymi: zapach łazienkowy, kuchenny
- Zwiedzanie ogródka, sadu, ogrodu botanicznego, lasu, parku pod kątem zapachów
- Wąchanie różnych produktów: przypraw, owoców, warzyw, owoców morza, gotowych dań
- Zabawy z kawą: przesypywanie, wkładanie rąk do kawy ziarnistej, zmielonej, wyszukiwanie drobnych przedmiotów w kawie
- Przesypywanie do różnych pojemników przypraw: ziele angielskie, liść laurowy, suszoną miętę, suszoną szałwie, herbatę
- Wąchanie olejków lub owoców i wskazywanie ich na ilustracji
- Wąchanie olejków lub owoców i zgadywanie jaki to owoc
- Siekanie szczypiorku, natki pietruszki lub asystowanie przy tym
- Zabawy trocinami lub peletem
- Ścieranie na tarce warzyw, owoców, sera lub asystowanie przy tej pracy
- Przeciskanie czosnku przez praskę
- Uprawa mini ogródka ze świeżymi ziołami typu bazylia, tymianek, mięta, melisa, rozmaryn, oregano, majeranek, lawenda
- Wykonanie woreczków zapachowych z suszu lawendy, mięty, rozmarynu
- Tworzenie zielnika
- Zbieranie płatów róży i innych kwiatków
- Wbijanie goździków w owoce cytrusowe
- Rysowanie kredkami zapachowymi
- Układanie listy zapachów według własnych upodobań od ulubionego do najmniej ulubionego
- Segregowanie zapachów ze względu na ich pochodzenie
- Łączenie zapachów w pary
- Zgadywanie sekwencji trzech zapachów
- Zgadywanka: „Co jem” z zamkniętymi oczami i nosem, a następnie z otwartym nosem
- Rozpoznawanie zapachów kosmetyków mamy i taty
- Wyrabianie ciasta z olejkami zapachowymi lub przyprawami korzennymi
Źródło:
- Jean Ayres, Dziecko, a integracja sensoryczna, Gdańsk 2015
- Integracja Sensoryczna, kwartalnik PSTIS, nr 3, 2018
- Maria Borkowska, Kinga Wagh, Integracja sensoryczna na co dzień, Warszawa 2010
- Maria Żebrowska, Psychologia rozwojowa dzieci i młodzieży, Warszawa 1986
- Adam Bochenek , Michał Reicher, Anatomia człowieka t. IV, Warszawa, 2010
Najnowsze komentarze