Dbałość o prawidłowe nawyki żywieniowe i dobrze zbilansowana dieta dziecka są przedmiotem ogromnych starań świadomych rodziców. Te starania przekładają się na zdrowie i jakość życia maluszków w chwili obecnej jak i w ich życiu dorosłym.

Jednym z elementów dobrych nawyków żywieniowych jest uważne jedzenie.

Umiejętność ta pozwala na świadome i prawidłowe dostarczanie organizmowi materiału budulcowego i energetycznego w formie pokarmu. Jednocześnie daje możliwość zauważania i celebrowania chwili, w której się je.

Możesz nauczyć swoje dziecko, by zwracało uwagę na to co je, w jaki sposób, by rozpoznawało i delektowało się przeróżnymi zapachami i smakami. Możesz pomóc maluchowi zrozumieć jaki wpływ mają smaki a zwłaszcza zapachy na samopoczucie.

Uważne jedzenie może pomóc w zwalczaniu nawyku nadmiernego jedzenia. Pozwala zwrócić uwagę na sytuacje, gdy dziecko bezwiednie podjada, na przykład: przy telewizorze, komputerze, podczas rozmowy z innymi osobami. Czasami dzieci potrafią jeść, niezdrowe rzeczy, tylko dlatego, że są pod ręką. Jedząc je, wyłączają się automatycznie i myślą o innych sprawach niż jedzenie.

Dorośli, ćwicząc uważne jedzenie wspólnie z dziećmi, korzystają z podobnych dobroczynnych efektów tej praktyki.

Proponuję mini trening mindfulness z jedzenia.

Będziecie potrzebować:

  • Kilku lub kilkunastu minut dla siebie
  • Spokojnej, przyjaznej przestrzeni typu: pokój, kuchnia, podwórko lub inna przestrzeń na łonie natury
  • Kilku rodzynek lub suszonej żurawiny, daktyli, ewentualnie kawałków innych owoców. Możecie wykorzystać kawałki czekolady.

Na początek przyjmijcie wygodną pozycję siedzącą i wykonajcie trzy głębokie oddechy. To pozwoli wyciszyć się i bardziej skoncentrować na zadaniu.

Weźcie do ręki mały kawałek jedzenia (np. jedną rodzynkę). Przyjrzyjcie się jak wygląda, jaką ma fakturę, twardość, kolor, jak pachnie. Spróbujcie swoimi słowami określić te wrażenia.

Pozwól dziecku na swobodną wypowiedź.

Ty opowiedz o swoich odczuciach. Maluch będzie Cię obserwował i uczył się uważanego podejścia oraz umiejętności określania słowami tego co czuje.

Potem niech każdy włoży pokarm do swoich ust. Doświadczajcie odczuć dotykowych, smakowych i zapachowych. Następnie określcie swoje wrażenia, gdy jedzenie dotykało podniebienia, języka, zębów albo policzków od wewnętrznej strony.

Żeby uświadomić dziecku wrażenia płynące z jedzenia, zadaj kilka pytań typu:

Jaki smak mają próbowane potrawy?

Czy to co jesz jest słodkie, słone czy pikantne?

Jak smakuje jedzenie na języku?

Czy jedzenie robi się miękkie i rozpuszcza się w ustach?

Jak twarde jest jedzenie i czy musisz je gryźć?

Które części ciała pracują podczas gryzienia, żucia i połykania pokarmu?

Jakie zmiany zauważasz w swoim ciele między każdym kęsem?

Poczucie smaku jest potężną kotwicą, która pozwala skupić się na bodźcach w obrębie ust. Usta są wyjątkowo wrażliwym sensorycznie miejscem w ciele człowieka. Doświadczanie wrażeń smakowych i zapachowych pozwala skupić się na chwili obecnej.

Uważne jedzenie pomaga wyciszyć przeszkadzające wrażenia i myśli, relaksuje, poprawia koncentrację uwagi. Delektowanie się pokarmem pozwala jednocześnie cieszyć się chwilą obecną i przeżywać ją świadomie. Doświadczanie uważnego jedzenia jest tak samo istotne dla dzieci jak i dla rodziców. Pozwala zastosować technikę uważności w innych obszarach życia.

źródło:

Andrea Erkert, Dzieci potrzebują ciszy. Zabawy relaksujące na wiosnę, lato, jesień i zimę, Kielce, 1999

Udostępnij:

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *